Het is de schuld van Oostenrijk-Hongarije!

Door Auredium op donderdag 7 november 2013 13:05 - Reacties (9)
Categorie: Auredium in het wild, Views: 5.208

Geschiedenis is grappig. Ik vond geschiedenis altijd al grappig en als acht jarige wilde ik niets liever dan archeoloog worden. Terug kijken naar die tijd en wat ik nu ben kan ik alleen maar zeggen dat het anders is gelopen maar ik desondanks niets te klagen heb. Sterker nog; misschien pak ik geschiedenis en archeologie wel op als extra hobby.

Wij leven in een tijd waarin de schaduw van het verleden over ons ligt. Het is 1914 en Oostenrijk-Hongarije wilt zijn wat ieder rijk wil; meer Oostenrijk-Hongarije. De kans voor uitbreiding ligt in het verschiet want een Servische groepering genaamd de zwarte hand vermoord aartshertog Franz Ferdinant. Gedreven door gretig welwillendheid en zonder blikken en blozen verklaard Oostenrijk-Hongarije de oorlog. Rusland heeft verklaard dat de Balkan onder hun bescherming staat en de Tsaar komt op voor zijn woorden met daden. Duitsland; bondgenoot van Oostenrijk-Hongarije kan de roep om hulp niet weigeren en raakt betrokken in de oorlog. Frankrijk en England worden bang dat de twee centraal gelegen Europese machtsreuzen te veel macht krijgen. Wereldoorlog I is een feit.

Ergens tijdens deze wereldoorlog stuurt Duitsland de Bolsjewiek Lenin terug naar Rusland in de hoop de Tsaar zijn machtsbasis te destabiliseren. Deze buitengewoon schrandere daad met de codenaam ‘what could possibly go wrong?’ verloopt succesvol. De Tsaar ontmoet zijn maker en er volgt een revolutie. Rusland trekt zijn troepen terug en het Communisme is een feit. Het bleek voor niets want de Amerikanen komen met troepen en later tanks. De twee centrale Europese machten worden verslagen. Oostenrijk-Hongarije wordt versplintert en zal nooit meer de macht worden wat het was. Duitsland krijgt een democratische poppenkast regering en zware sancties.

De wereld staat onder druk van de enorme schade en kosten van de oorlog. Duitsland; voorzien van een zwakke corrupte overheid en gevuld met veteranen van de eerste wereldoorlog bevecht op zijn straten politiek uit met geweld. Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen dat een politieke partij bijna standaard een knokploeg heeft maar voor Duitsland is dit de realiteit in twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw. Als de Verenigde Staten er vervolgens een potje van heeft gemaakt economisch (hear! hear!) rijzen de problemen de pan uit. Hitler; zelf een veteraan van de eerste wereldoorlog, grijpt de macht en niet veel later is de tweede wereldoorlog een feit.

Ironie wil dat de oorlogsmachine van Duitsland vast loopt in de grote, koude vlaktes van Rusland; Communistisch Rusland veroorzaakt door Duitsland in de eerste wereldoorlog. Toeval wil dat ook hier de winter het einde signaleert voor de binnen vallende troepen net zoals het in 1814 deed voor de Franse keizer Napoleon die geheel toevallig Rusland binnen viel 100 jaar voordat de eerste wereldoorlog startte mede door Rusland. Toeval en aaneenschakeling heerst overal zo het lijkt.

Als het stof op trekt aan het eind van de tweede wereldoorlog zijn er twee wereldmachten; de Verenigde Staten en de USSR. De verenigde staten hebben de atoombom. De USSR heeft op dat moment al een voorsprong in de ontwikkeling van de ICBM ofwel de Intercontinentale Ballistische raket.

Wat er volgt is een vreemde gewaarwording. De koude oorlog maakt mensen ‘blind’ zo weet ik van mijn ouders dat er vrijwel geen informatie wordt verteld op scholen en dergelijke over ‘de andere zijde’ buiten wat propaganda verteld. Dit heeft nu nog gevolgen. Want wij, de bevolking is onbewust de propaganda gaan geloven. Toen de USSR viel geloofde de bevolking van ‘het westen’ met de groeiende economie daadwerkelijk dat het westen stond voor vrijheid van meningsuiting, gelijkheid en voorspoed. Maar wij stonden niet voor vrijheid, wij propagandeerden het alleen maar. Wie kijkt naar de staatgrepen die wij hebben veroorzaakt tijdens de koude oorlog begrijpt dat velen daarvan helemaal niet voor het goed van de bevolking daar waren; de propaganda zei dat en wij gingen het geloven. Wij waren naÔef en zijn dit soms nog steeds. Mijn generatie groeide op met het idee, de illusie dat de wereld vrij zou zijn.

Iedere generatie jongeren is ideologisch dit zit in jongeren en is een goede eigenschap. De douche die werkelijkheid heet is in dat oogpunt voor jongeren altijd extra hard op dat punt. Na de internet bubbel, 9/11, 2008 en Snowden is iedere illusie weg. Het gordijn is opgetrokken en de wereld is veranderd in een misdaadfilm a la noire.

Deze achtbaanrit wordt nog veel erger en harder. De VS kan zijn financial cliff niet blijven uitstellen. De truc wat de VS toepast is niet veel anders dan de truc van ItaliŽ met zijn Lires. Geld bijdrukken en zo je schulden opkopen. Het verschil zit hem daarin dat er vraag is naar Dollars maar deze vraag neemt af. Zolang de VS Dollars kan ‘weggeven’ naar het buitenland werkt ‘de truc’ zonder inflatie op grote schaal te krijgen. Maar werkt deze truc niet meer dan stort de economie van de VS in. Het is dan nacht in AziŽ, de beurs ligt er stil. Tegen de tijd dat China wakker wordt blijkt hun vermogen in Dollars wellicht plotseling nog maar ¼ van zijn waarde te hebben. Aangezien China nogal wat Dollars heeft opgekocht om de VS zijn economie te helpen is dat een fikse klap. Een klap die door gaat naar directe economieŽn zoals Japan maar ook naar Europa. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in Europa over gekocht door China. Denk aan bedrijven die verkopen aan de VS die plotseling minder verkopen.

Deze prominent penetrante pizzapunt des perileuze partituur is de waarschijnlijke toekomst van de symfonie die wij erkennen als ons bestaan. Op het moment dat wij dan aankomen in deze zeer odieuze fase van de menselijke samenleving kunnen wij met recht terug kijken en al tezamen roepen; Het is de schuld van Oostenrijk-Hongarije!

Volgende: Utopie enzo 02-'14 Utopie enzo
Volgende: Verhaal: 2108 Innerlijke Incursie  #1 10-'13 Verhaal: 2108 Innerlijke Incursie #1

Reacties


Door Tweakers user 461943, donderdag 7 november 2013 13:20

Tja, we gaan nog wat aparte tijden tegemoet. Zeker als je vervuiling, groeiende wereldbevolking en oprakende grondstoffen in aanmerking neemt. Ik ben benieuwd of de wetenschap ons daarvan kan redden.

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 7 november 2013 13:55

Ik zei van de week nog dat ik het idee had dat het (weer/nog steeds) wel de koude oorlog lijkt. Ik herken je scenario. Ik vraag me alleen af of dat trucje om de financial cliff uit te stellen niet juist door de Chinezen beÔnvloed wordt, doordat zij degenen zijn die kiezen om deze Dollars te accepteren of te weigeren...

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 7 november 2013 14:57

Geschiedenis blijft erg interessant, vooral de wat-als scenario's kunnen leuk zijn:

Maar wat als Columbus nooit was aangekomen in Amerika en de natives zich daar doorontwikkeld hadden en de Russen gewoon door waren gegaan met een migratie naar Noord-Amerika via Alaska?

Door Tweakers user Weezer-DC, donderdag 7 november 2013 15:05

China verplicht zijn eigen mensen elke dollar direct in te wisselen om economische macht.
De voorraad Dollars is zo inmens geworden dat China makkelijk hiermee invloed kan uitoefenen, het moment bepaalt of dit op eigen kosten is of niet.

De Dollar is nog steeds wereldwijd gekoppeld aan olie = energie = machine die voor ons werken..

Zolang de 3 rating agency's die de DOLLAR prijs van een vat olie bepalen door kunnen gaan zal de staatschuld van de VS niet echt een probleem zijn.
Aangezien overal in de wereld olie word afgerekend met Dollars blijft de waarde van Dollars.

Door Tweakers user analog_, donderdag 7 november 2013 16:04

Weezer-DC schreef op donderdag 07 november 2013 @ 15:05:
China verplicht zijn eigen mensen elke dollar direct in te wisselen om economische macht.
De voorraad Dollars is zo inmens geworden dat China makkelijk hiermee invloed kan uitoefenen, het moment bepaalt of dit op eigen kosten is of niet.

De Dollar is nog steeds wereldwijd gekoppeld aan olie = energie = machine die voor ons werken..

Zolang de 3 rating agency's die de DOLLAR prijs van een vat olie bepalen door kunnen gaan zal de staatschuld van de VS niet echt een probleem zijn.
Aangezien overal in de wereld olie word afgerekend met Dollars blijft de waarde van Dollars.
Tenzij opec zijn zin krijgt, die willen er namelijk vanaf. Hoe klikt BRIC in dit verhaal?

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 november 2013 16:07]


Door Tweakers user horizon1978, vrijdag 8 november 2013 08:05

China is de grootste economische bubbel van allemaal.

Door Tweakers user Lekkere Kwal, vrijdag 8 november 2013 10:47

Mooi essay, maar wat je beschrijft is een aaneenschakeling van (oppervlakkig verwoorde) 'highlights' in de recente geschiedenis, met daaraan verbonden de conclusie dat doordat op jouw moment t=0 (het moment dat jij de tape start) de eerste gebeurtenis een situatie veroorzaakt door Oostenrijk-Hongarije is, terwijl dat ook een reactie was op vele gebeurtenissen die daarvoor speelden.

Los daarvan is het een drogreden dat als A een kettingreactie start die B, C, D, E, F enz. beÔnvloedt, A de 'schuldige' is van deze kettingreactie. Daarmee schrijf je wel erg veel inzicht en toekomstplanning toe aan een grootmacht die het nota bene voor zichzelf heeft verpest en nauwelijks van invloed is geweest op het wereldtoneel vůůr de fusie als na het uiteenvallen.

Als er ťťn conclusie kan worden getrokken uit de recente geschiedenis is het juist dat zelfs grootmachten keer op keer een zeer sterke korte-termijnvisie hebben, wat juist die kettingreactie in stand houdt van reactie-op-reactie-op-reactie. De wijsheid is weliswaar toegenomen maar sinds de eerste grootmachten ver voor Christus wordt hetzelfde spelletje keer op keer opnieuw gespeeld. L'histoire se repŤte.

Door Tweakers user Auredium, vrijdag 8 november 2013 11:15

Lekkere Kwal schreef op vrijdag 08 november 2013 @ 10:47:
Mooi essay, maar wat je beschrijft is een aaneenschakeling van (oppervlakkig verwoorde) 'highlights' in de recente geschiedenis, met daaraan verbonden de conclusie dat doordat op jouw moment t=0 (het moment dat jij de tape start) de eerste gebeurtenis een situatie veroorzaakt door Oostenrijk-Hongarije is, terwijl dat ook een reactie was op vele gebeurtenissen die daarvoor speelden.

Los daarvan is het een drogreden dat als A een kettingreactie start die B, C, D, E, F enz. beÔnvloedt, A de 'schuldige' is van deze kettingreactie. Daarmee schrijf je wel erg veel inzicht en toekomstplanning toe aan een grootmacht die het nota bene voor zichzelf heeft verpest en nauwelijks van invloed is geweest op het wereldtoneel vůůr de fusie als na het uiteenvallen.

Als er ťťn conclusie kan worden getrokken uit de recente geschiedenis is het juist dat zelfs grootmachten keer op keer een zeer sterke korte-termijnvisie hebben, wat juist die kettingreactie in stand houdt van reactie-op-reactie-op-reactie. De wijsheid is weliswaar toegenomen maar sinds de eerste grootmachten ver voor Christus wordt hetzelfde spelletje keer op keer opnieuw gespeeld. L'histoire se repŤte.
Dat was min-of-meer ook mijn opzet. ;)

Ik weet dat WO I ook weer een voorgeschiedenis heeft waarmee kan worden gelinkt. Bijvoorbeeld het ontstaan van Duitsland e.d. Ik vond het alleen wel grappig om een dergelijk stukje te schrijven. :)

Door Tweakers user JanBreuer1, vrijdag 8 november 2013 16:43

Volgens Churchill waren het toch echt wel de Pruisen :P

Churchill: I should like to stress that the root of evil in Germany is Prussia.

http://academic.brooklyn....story/johnson/teheran.htm

Reageren is niet meer mogelijk