Cynisme Mechanisme

Door Auredium op donderdag 25 juli 2013 13:05 - Reacties (7)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 2.560

Misschien is het grootste geluk wel om jezelf als gelukkig te beschouwen. Daarmee bedoel ik niet ‘geluk’ zoals het winnen van een loterij maar het geluk wat door gaat als een gevoel van diepe vreugde. Niet euforisch maar een onderliggende laag hangende toon van gevoel die simpelweg je gelukkig laat voelen, onvoorwaardelijk. Ik voel mij altijd gelukkig, ook als ik niet gelukkig ben voelt een deel van mij zich gelukkig. Niet manisch gelukkig maar gewoon gelukkig het is een eigenschap waar ik veel plezier aan beleef.

In een wereld zoals de huidige wereld is dat ook zeker nodig. Als ik kijk naar hoe de idealen van de generatie van mijn jeugd (niet perse de mijne) vertrapt zijn geworden is er weinig om dat nog hoog te houden. De economische groei van de jaren negentig was grotendeels gebaseerd op financiële luchtbellen die nu een wereldwijde crisis hebben veroorzaakt. Het Amerikaanse principe van democratie voor iedereen bleek de grijze propagandaleugen te zijn van corrupte politici die een totalitaire (Wereld)staat willen vormen. Het ontstaan van een nieuw technologisch snufje blijkt steeds vaker een smakeloze pap te zijn voor commercie.

Het doet me denken aan die oude tegeltjeswijsheid; “Vroeger was alles beter.” Maar vroeger was niets beter. Vroeger was het zaad van onheil dat nu ons mensen teistert. Vroeger was de leugen van politici, de grondlegging van goedkope en snelle commercie en het zaaien van waardeloze idealen.

In dat licht kijk ik toch nog uit naar de toekomst. Een toekomst die grijzer en smakelozer zal worden dan de rijstebrijpap van weleer. Een wereld waarin de natte droom van de geheime diensten en tandeloze Kamerleden werkelijkheid wordt. Waarin alles wordt bekeken en niets wordt ontzien. Waarin op alles belasting zit maar de crisis bodemloos lijkt. Waarin een vaste baan een illusie is en hypotheken alleen voor mensen met vaste banen zijn en dus de hoop van een illusie. De onherroepelijke en onvermijdelijke daad waarin zelfs de bachelor en masterstudent gestuurd wordt door Tempo Team of Randstad uitzendbureau.

Want in mij ligt een masochist verborgen. Ik geloof, nee; ik weet dat ieder mens een masochist is. Dat we onbewust onze eigen dromen vernietigen om de dromen van anderen te vernietigen. Het hackers manifesto zegt dat informatie vrij moet zijn maar de menselijke natuur verteld dat wij dit niet willen, of misschien zelfs wel niet aan durven. Als eenheid zijn wij bang voor gelijkheid en gelijke behandeling.

We rolden ons informatienetwerk meedogenloos uit over de wereld in koper en glasvezel, met satellieten en in de ether. Informatie verspreid zich sneller als ooit te voren. Als iemand in Bangkok wordt aangereden is binnen een uur het te lezen voor iemand in Amsterdam. Ik zou nu pessimistische kunnen zeggen dat tussen de tachtig en negentig procent van ons waardeloze informatie doet absorberen via het internet maar er wordt ook positief gebruik gemaakt van het internet.

Toch heeft deze informatie niet echt tot vrijheid geleid. Misschien heeft het ons eerder aangetoond hoe wij, als collectief bewustzijn nog het vermogen hebben van een kind. Het internet is de spiegel geworden waarin wij heel goed kunnen zien dat wij als ‘intelligent’ ras nog een weg te gaan hebben.

Hoe wij nog steeds zinloos vertier nodig hebben om onze ‘drive’ op gang te krijgen. Hoe de nieuwste Facebook roddel of de laatste kattenvideo op Youtube miljoenen hits weet te krijgen en een wetenschappelijk artikel of serieuze discussie met moeite de honderd duizend ‘views’ weet te krijgen.
Misschien hebben wij juist constante supervisie nodig om ons te leiden naar een wereld waarin wij serieuzer zijn en plezier kunnen halen uit andere zaken dan eenvoudig vertier of perversiteiten.

Misschien hebben wij de grijze pap van een totalitaire schijndemocratie nodig om ons te wijzen op de idioterie van de huidige samenleving. Dat als wij constant worden bekeken; in huis, in het openbaar en op ons werk en constant worden beoordeel op dogmatische regels wij terug kijken naar deze tijd en alleen maar kunnen terugdenken; “Wat hadden we een vrijheid, en wat besteedde wij die zinloos.”

Het brengt mij misschien wel naar de moraal van deze Tweakers onwaardige blog. Toen ik zei dat ik een masochist was bedoelde ik daarmee dat ik geloof dat mensen technische en theoretische kennis kunnen leren uit boeken, praktische kennis kunnen leren door te doen maar levenskennis alleen maar kunnen leren door te ondergaan. Door erop te worden gewezen op de meest vervelende manier hoe onverantwoord we wel niet zijn en hoe ver we eigenlijk nog wel niet te gaan hebben om ons eigen gedefinieerde ideaal van ‘intelligent’ te bereiken. Erger nog is wel dat deze levenskennis telkens opnieuw moet worden geleerd. Want wij weten wel dat de 2e wereldoorlog erg was bijvoorbeeld maar dat is niet hetzelfde als levenservaring. Het is niet hetzelfde als het lijden ondergaan en ervan te leren. Het is om die reden dat wij onderdrukking, net als vrijheid en opstand als golven in de geschiedenis zien. Omdat wij constant als ezels gedoemd zijn ons te stoten tegen dezelfde steen. Het bereiken van vrijheid, het laks worden en onderwaarderen om vervolgens te zien hoe onze laksheid wordt misbruik en in opstand te moeten komen tegen hetzelfde misbruik.

Volgende: I want everybody to remember… 08-'13 I want everybody to remember…
Volgende: 2028 07-'13 2028

Reacties


Door Tweakers user Jarrean, donderdag 25 juli 2013 14:51

Mooi stuk, mooi verwoord.

Door Tweakers user Thedr, donderdag 25 juli 2013 15:12

Ik vrees dat hier zomaar een kern van waarheid in kan zitten...
Leuk geschreven en verwoord :)
Het gros van de bevolking heeft het volgens mij niet door, maar we zijn langzaamaan steeds meer slaven van de commercie en politiek aan het verworden. Ons wereldbeeld wordt steeds meer bezien via een LCD scherm wat met een verslavende snelheid en hoeveelheid informatie levert die voor 95% van wat we aan het doen zijn en wat in het leven belangrijk is irrelevant is. Ook de hoeveelheid informatie over onszelf die we klakkeloos beschikbaar stellen aan anderen zoals commercie en overheden is schrikbarend. Het zal niet lang meer duren voordat Facebook en de NSA ons beter kennen dan wijzelf, als het al niet zover is.
Wat dat betreft kan ik iedereen aanraden de speech van Eben Moglen (één van de oprichters van de (L)GPL) te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=sKOk4Y4inVY

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 juli 2013 15:12]


Door Tweakers user DrDrax, donderdag 25 juli 2013 16:15

Geweldig geschreven _/-\o_

Door Tweakers user brn, donderdag 25 juli 2013 20:22

Vandaar dat revoluties in golven komen. Alles blijft rustig tot het volk de fratsen van zijn leiders niet meer pikt en in opstand komt.

Je stuk heeft me alleszins al aan het denken gekregen, wat op een warme verlofdag als vandaag als een prachtprestatie mag beschouwd worden!

Door Tweakers user H!GHGuY, vrijdag 26 juli 2013 12:46

The pendulum will always keep swinging.

Nu gaat het zo, maar binnenkort gaat het weer helemaal de andere richting op.

Blijkbaar 'wil' een grote groep mensen gewoon geleid worden door een minderheid. Willen ze zich helemaal niet aantrekken dat het niet zo lekker loopt. Zolang ze het zelf maar goed genoeg hebben willen ze zich niet bezig houden met politiek, economie, etc.
Als het dan toch plots de spuigaten uitloopt (en wat mij betreft zitten we serieus in de aanloop) dan is er plots een (r)evolutie - die dan uiteindelijk weer in een andere incarnatie van hetzelfde spelletje uitloopt. Nu eens oorlog, dan weer crisis of een dictator.

Anderzijds denk ik wel dat informatie een katalysator is voor (r)evolutie. Het probleem is echter niet de beschikbaarheid van informatie. We zijn met z'n allen nog steeds consumenten met schijnbare keuzevrijheid. Het is echter zo dat media, onze primaire bron van informatie over de wereld, nog steeds niet objectief kan of wil berichten. Die andere kanalen van objectieve informatie zijn er wel, maar worden gewoon onvoldoende gelezen/bekeken/...

Het probleem ligt hem dus in de consumptie van informatie. Ook daar kun je je weer afvragen of mensen het wel willen horen en of de redacties van de media dus ook echt het nieuws brengen dat de meerderheid wel wil horen...

Ik ben vandaag alvast blij dat ik niet alleen nadenk over dit soort ongein.

Door Tweakers user Bansheeben, vrijdag 26 juli 2013 22:26

Mooi stukje. Echter is de uitkomst van je analyse noodzakelijk. We zijn tenslotte een product van evolutie (en in mindere mate natuurlijke selectie). Dit leidt ertoe dat iedere mens uiteindelijk egoïstisch is. 'Cheaters' zullen er dan ook altijd zijn in onze samenleving, net als verschillende meningen en dus opposities. Natuurlijk zou een rechtvaardige totalitaire staat hier een uitkomst bieden, door alle neuzen dezelfde kant op te buigen (of breken). Zo'n totalitaire staat kan echter niet bestaan, want de grote leider is tenslotte altijd een mens en dus ook egoïstisch.

Er is eigenlijk een grote ondoorbreekbare rode draad te vinden binnen de menselijke geschiedenis (en eigenlijk de geschiedenis van het leven überhaupt). En dat is inderdaad dat er altijd golven zullen zijn, pieken en dalen. We klimmen op het moment slechts naar een maximum (qua bevolkingsaantallen. Geldt ook voor de economie, maar daar is een minimum minder... dodelijk) en zullen op een gegeven moment het maximale halen wat de aarde met onze hulp kan dragen. En we zullen eroverheen gaan en dus de menige vorige grote populatie explosies achtervolgen, de afgrond in. Wellicht blijft er een kleine populatie over, die misschien zal uitgroeien tot een tweede populatie explosie van de mens, die vervolgens wederom zal uitdoven. And so on, and so forth...

Kortom, de grote conclusie uit mijn filosofische hersenspinsels is dat er geen hoop is voor de mensheid. Er is niets dat ons tegenhoudt, behalve de hoeveelheid voedsel.
Is dit verschrikkelijk en ben ik daardoor zwaar depressief? Nope, totaal niet. Ik ben redelijk levenslustig en voel me niet ongelukkig. Ik ben door deze visie echter wel behoorlijk cynisch geworden. Als ik dit soort onderwerpen bespreek met andere mensen hoor ik vaak dat ze denken dat de mens wel iets zal vinden om het voedselprobleem op te lossen, alsof het een klein probleem is dat er minder toe doet dan bijvoorbeeld het redden van de habitat van de Orang-Oetan. De mens is dus beschaving als iets standaards gaan beschouwen, iets dat voor altijd voort zal bestaan, een soort eindpunt van de evolutie (wat op zich niet verrassend is).

Wat mij betreft doet het er dus helemaal niets toe hoe je je vrijheid besteedt, aangezien de uitkomst volgens het model waar ik in geloof altijd hetzelfde zal zijn. Geluk is dan dus het grootste goed, zoals je al aangaf, maar de weg naar dat geluk doet er niet toe. Er is tenslotte geen doel. En dat is misschien wel het belangrijkste punt. Er is gewoon geen doel, laat staan dat er iets valt te leren. Goed of kwaad bestaat dus niet, er is slechts je eigen moraal die deels door je genen en deels door je opvoeding is bepaalt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 juli 2013 22:28]


Door Tweakers user verleemen, zondag 28 juli 2013 10:05

Eerdt maar even lekker cynisch doen.

Did you know that the first Matrix was designed to be a perfect human world, where none suffered, where everyone would be happy? It was a disaster. No one would accept the program, entire crops were lost. Some believed we lacked the programming language to describe your perfect world, but I believe that, as a species, human beings define their reality through misery and suffering. The perfect world was a dream that your primitive cerebrum kept trying to wake up from.

I'd like to share a revelation I've had during my time here. It came to me when I tried to classify your species. And I realized that you're not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with their surrounding environment, but you humans do not. You move to an area and you multiply... and multiply until every natural resource is consumed. The only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You are a plague, and we… are the cure.

Aldus agent Smith:)


En dan nu t optimisme.

Ik geloof in game theorie en win win situaties.
Ja de mens is egoistisch. De reden waarom ik blogs schrijf en sommigge dingen doe is om de wereld beter te maken, maar waarom? Omdat als de wereld beter is dan is ie ook beter voor mij.

Ik geef dus fooi zodat mensen gewend raken aan fooi geven en dus als t mij slecht gaat dat ze mij gaan tippen. Ik geef mijn moeder een ipad op hetzelfde account als de mijne zodat als ik iets koop dat zij t ook heeft, maar dus ook dat als zij iets koopt dat ik t ook zal hebben. Ik help anderen omdat mij dat een goed gevoel geeft. Het is uiteindelijk allemaal egoisme.

Er is een tijd geweest dat al iemand me vroeg zijn computer te repareren dat ik gelijk eventjes mijn complete mp3 collectie op hun harde schijf dumpte. Hadden ze gelijk een mooie muziekbibliotheek.
Maar...
Als dan misschien mijn harde schijf ook crashte, had ik gelijk bij meerdere mensen op die manier een back up. Al brande mn huis af... Het was dus win win, maar uiteindelijk puur uit eigen belang.

Of kijk eens naar bedrijven. Eerst hebben ze een duur en milieuonvriendelijk proces om iets te maken en na een tijd komen ze op een veel goedkoper proces met veel minder schadelijke materialen. Dat soort dingen zie ik vooral de laaste tijd erg veel gebeuren.
De enige reden waarom zon bedrijf dat doet is omdat ze er zelf beter van word.

China wordt er op t moment bijvoorbeeld beter op door en masse windmolens en zonnepanelen te produceren. Dat is de enige echte reden waarom ze t doen, maar onderrussen nemen al die winmolens de plaatsen in waar eerst al die echt chinese stijl kankerverwekkende energiecentrales en fabrieken stonden.

[Reactie gewijzigd op zondag 28 juli 2013 10:53]


Reageren is niet meer mogelijk