2028

Door Auredium op dinsdag 16 juli 2013 14:30 - Reacties (5)
Categorie: Auredium in het wild, Views: 2.461

2028 Roermond – Het is een warme, broeierige zomeravond. De avondzon staat laag aan de horizon. Het laatste felle daglicht schiet zijn stralen tussen de metalen jaloezie waardoor de dunne laag stof er op wordt geaccentueerd. Mijn studie- annex slaapkamer is in het half schemerende licht een schouwspel van rustig dwarrelende stofdeeltjes. Ik zit aan een aftands en oubollig eikenhouten bureau, gekocht voor een prikje op de lokale rommelmarkt. Voor mij staat een oude schrijfmachine, een echte Hermes ook van de rommelmarkt. Ik verzucht nog even en kijk naar de bovenste plank van mijn bureau. De oude fedora op de plank was eigenlijk een object voor mijn foto’s; een woordspeling op het woord ‘headshot’. Ik stof de hoed af en zet hem op.

Vroeger had ik geen schrijfmachine nodig maar tegenwoordig kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Ik kijk nog even naar de Hermes en herinner mij hoe het begon. Ik was nog een jongeling, een stagiair toen de aanslag op de Twin Towers plaats vond. 27 jaar geleden alweer, wat vliegt de tijd. Veel nieuwssites lagen plat mensen hadden het over de aanslag en vroegen zich de reden af. Het was een drama bedoeld om de VS ‘af te straffen’ voor hun inmenging in de zaken van het Midden Oosten. We wisten het toen nog niet maar er was een neerwaartse spiraal in gang gezet. Landen werden binnen gevallen in reactie en oorlogen werden begonnen. Oorlogen die niet konden worden gewonnen, geen goed doel hadden en uiteindelijk enkel levens kostte. Maar de oorlogen waren nog niet het ergste. In de nasleep heerste vooral paranoia en scepsis.

Meer aanslagen volgde zoals de aanslagen in de London metro en Boston. Op zich nietszeggende aanslagen die eigenlijk nauwelijks een putje sloegen in de samenleving en makkelijk van kon worden hersteld. Maar een media industrie gebaseerd op sensatienieuws veranderde een vuurtje in een vuurstorm en politici gebruikten de erop volgende angst voor het uitbreiden van hun machtsbasis. Eerst kwamen de controles op vliegvelden en vervolgens de drogredenering om landelijke firewalls op te zetten. Toen de samenleving ontzet reageerde op de firewalls werden deze weer neergehaald of verzwakt.

Maar rust kwam er niet. Verschillende schandalen kwamen aan de lucht; Wikileaks en Snowden bijvoorbeeld. Initieel bleek enkel de Amerikaanse overheid op grote schaal de bevolking te bespioneren op het internet. Maar al vrij snel bleek bijna iedere overheid alle gebruikers van internet in de gaten te houden. De bevolking was ontzet maar er volgde geen actie. Men was zo gewend geworden aan de luxe dat men het tolereerde. Onderhuids bouwde de stress zich wel op, maar het ritme waarin mensen zaten met hun drukke werkschema hield stand en uiteindelijk gebeurde er niets.

Spionage programma’s zoals PRISM konden blijven bestaan. Landen breidde ze uit, schoof ze onder de mat terug en ging verder met het spioneren van de bevolking. Als een onzichtbare hand deden overheden druk uitoefenen op ‘onwenselijke elementen’. Kritiek op regeringen of beslissingen werd steeds vaker de kop in gedrukt met informatie uit de verschillende online spionage. Initieel door het lekken van informatie en later simpelweg door chantage. De samenleving sloot zijn ogen hiervoor, de mensen die wat slimmer waren begonnen het internet te mijden en diegene met voldoende kennis wisten de spionage te omzeilen.

Al snel kwamen er lekken in de verschillende databases van de overheden. Initieel werden de lekken afgedaan als het werk van hackers maar al snel bleek corruptie hoogtij te vieren. Werknemers van de geheime diensten bleken met regelmaat informatie moedwillig te lekken. Soms verkochten ze aan bedrijven, soms voor politieke doeleindes en altijd voor eigen gewin. Strengere controle werkte niet en de zwarte markt voor informatie vierde hoogtij. In dit geweld met informatie brak de samenleving af tot de grond. Voorstanders van de online spionage kwamen met de retoriek dat iemand die niets te verbergen had ook niets hoefde te verbergen. Tegenstanders gaven aan dat niet alles wat legaal was ook zomaar openbaar moest worden. In de tussentijd werden veel landen egrotendeels onbestuurbaar door schandalen en het lekken van informatie. Bedrijven patenteerde technologieŽn die ze niet hadden ontwikkeld maar waarvan ze de informatie hadden gekocht via de zwarte markt. Wat volgde was een reeks van juridische processen waarbij CEO's van bedrijven en belangrijke politici achter de tralies verdwenen.

De terug kerende rust was niet voor lang. Politici waren bang geworden voor hun eigen netwerk en geschokt door de verregaande corruptie. Bedrijven begonnen hun ontwikkelingen in het diepste geheim door te voeren waarbij alles offline werd gedaan in hermetische afgesloten laboratoriums die door konden gaan voor de geheime onderzoekscentra van een gemiddelde Hollywood film.

Verregaande regels en hervormingen werden ingevoerd bij de inlichtingendiensten en de politiek werd steeds meer een grijs fenomeen welke gebruik maakte van de informatie om de bevolking te controleren en zichzelf ontdeed van vrijheden middels een star en koud regelstelsel. Op papier was er nog een democratie in werking maar in werkelijkheid bestonden er geen verschillende politieke visies meer buiten de visie dat het volk kon worden ‘gereguleerd’ met persoonlijke informatie.

Tegen het jaar 2020 was de wereld steriel geworden. Radicale elementen waren vaak uit elkaar geslagen nog voor ze goed aan de slag konden. Informatiemanagement was verheven tot een kunstvorm waarbij gewone mensen in en uit klokte in hun eigen huis. Slechts enkele individuen met connecties, macht of ervaring in het hacken van computersystemen wisten nog enige echte vrijheid te ervaren. De wereld werd echter onstabiel gemaakt door het bewust lekken van informatie door landen en machtsblokken onder elkaar. Informatie vrijgegeven door andere landen betekende vaak de ondergang van politieke regimes in andere landen.

Actie en reactie. Mensen gingen steeds meer ‘offline’ doen. Initieel was het klein; bijvoorbeeld boodschappen doen bij de groenteboer en supermarkt in plaats van online bestellen. Prepaid telefoonkaarten gebruiken zonder internet in plaats van abonnementen met internet. Geen online diensten meer gebruiken en alleen nog maar boeken of ebooks die lokaal stonden. Mensen gingen over tot ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ zoals het niet meer vermelden dat ze het huis verlieten of het hacken van systemen. In de tussentijd hadden bedrijven geleerd om het systeem te misbruiken en informatie van hun kant uit volledig te manipuleren. Vaak deden bedrijven op grote schaal ongeoorloofd onderzoek maar was er gewoonweg geen bewijs omdat men te veel vertrouwde op digitale informatie.

De overheden grepen in; avondklokken, arrestaties en mediamanipulatie. In 2027 sloeg de bevolking terug; opstanden, brandstichting en aanslagen. Bedrijven hadden daarbij een dubieuze rol waarbij ze soms de bevolking hielpen en soms de overheid.

Inmiddels is de communicatie onbetrouwbaar geworden. Overheden beweren de waarheid te weten en opstandelingen zeggen wat anders. Parijs schijnt in brand te staan en van London is niet veel over. De Verenigde staten is in een burgeroorlog verzeild geraakt en Rusland wordt geregeerd door een dictator gesteund door enkele grote bedrijven. Jullie Auredium draait nog een keer een A4tje door zijn Hermes schrijfmachine. Er zijn explosies te horen aan de rand van de stad en het stadhuis staat in brand. Het wordt een turbulente tijd.

Volgende: Cynisme Mechanisme 07-'13 Cynisme Mechanisme
Volgende: Maandag gehackt dag 04-'13 Maandag gehackt dag

Reacties


Door Tweakers user iAdema, dinsdag 16 juli 2013 14:52

Leuk om te lezen! Zit er een groter doel achter dan enkel vermaak?

Door Tweakers user Auredium, dinsdag 16 juli 2013 15:00

Het is een beetje 'the future that could be'. Primair is het vermaak maar het is ook enigzin s mijn cynische blik op de toekomst en onze samenleving.

Ik ben overigens totaal geen cynicus maar ik bekijk graag alles van meerdere kanten. :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 16 juli 2013 15:01

iets te realitisch naar mijn smaak al gok ik dat je misschien een jaar of 10 a 20 meer moet uittrekken voor dit...

verder tja - maak je niet druk over dingen die je niet kunt veranderen.... er komt valst een tijd en een mogelijkheid van verandering maar nu zijn dit soort blogs ongeveer het enige wat je er mee kunt doen.

Door Tweakers user Kain_niaK, donderdag 18 juli 2013 03:08

Goed verhaal! Zo denk ik er ook over .... de voorspelling van Huxley is aan het winnen tegenover de voorspelling van Orwell.

De nieuwe generatie westerse burgers (iedereen van na 1975) gaan niet in verzet komen zolang ze te eten hebben, computerspelletjes kunnen spelen, online porno kunnen kijken, en meer vrij zinloze tijdsbestedingen.

En wanneer dit comfort ons toch word afgenomen dan zullen we waarschijnlijk graag aan de lippen gaan hangen van de leider die beloofd met een oplossing te komen. Ik noem maar een Verenigde Staten van Europa, Eťn digitale wereldmunt (bitcoin maar dan evil), onze privacy nog meer opgeven, etc etc

Wanneer de bevolking dan problemen geeft dan zal er altijd wel een terroristische aanslag hier en daar zijn om ons duidelijk te maken dat al deze surveillance echt hoog nodig is.

Kijk naar de rumoer die in nu in States is naar de vrijspraak van die buurtwacht. Als er al een keer een volkswoede is gaat het meestal om de meeste onzinnige dingen waar we onze tijd niet aan moeten verspillen en die toch op lange termijn geen oplossing bieden.

Het enige wat ons in mijn ogen in de toekomst kan redden zijn hackers die het voor elkaar krijgen het internet van een vrij groot westers gebied volledig plat te gooien.
Dan krijg je de aandacht van de jeugd, dan krijg je ze de straat op.

Vele van ons zijn betovert en verslaafd, en ze wakker maken zal nog een hele klus worden.
Interessante tijden, interessante tijden .... dat dan weer wel.

Volgende grote gebeurtenis: Ik zeg --> oorlog met Iran.

[Reactie gewijzigd op donderdag 18 juli 2013 03:10]


Door Tweakers user 3raser, donderdag 18 juli 2013 15:31

Kijk naar de rumoer die in nu in States is naar de vrijspraak van die buurtwacht. Als er al een keer een volkswoede is gaat het meestal om de meeste onzinnige dingen waar we onze tijd niet aan moeten verspillen en die toch op lange termijn geen oplossing bieden.
We moeten geen tijd verspillen aan racisme en gelijke rechten? :?
Ik ben het met je eens dat het geen wereldschokkende gebeurtenis is, maar om het nu onzinnig te noemen...

De volgende grote gebeurtenis heeft ongetwijfeld iets met IsraŽl te maken. Nu de russen zich actief gaan bemoeien met SyriŽ wordt het vuurtje langzaam aangewakkerd. IsraŽl schakelt Russische doelen in SyriŽ uit en Rusland begint met het optrommelen van troepen.

[ontopic]
Wat betreft het artikel, goed verhaal. Onze betuttelende overheid is alvast ťťn voorbeeld van een democratie die niet voor zichzelf op kan komen.

Reageren is niet meer mogelijk