Maandag gehackt dag

Door Auredium op maandag 15 april 2013 12:30 - Reacties (5)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 3.215

We zien het heel vaak wel terug. De door Hollywood geschetste beelden van de hacker; Een slim iemand, vaak levend in een interessant uitziende subcultuur met even zo vreemde figuren om zich heen. Zijn leven bestaande uit een saaie baan of een saai schoolleven en zijn nachten met pizza achter een monitor de vetste, geheimste dingen hacken. Komt de hacker een apparaat tegen in ‘het wild’ dan heeft deze het gehackt in een record tijd. Vaak wordt dan ook verwezen naar de hackers ethiek dat informatie vrij moet zijn.

Hollywood weet het mooi te schetsen maar zoals wel vaker is de waarheid toch wat anders. De wereld is gegroeid en internet is mee gegroeid. Het beeld van Hollywood is dan ook hevig gebaseerd op de tijd dat het ARPANET nog was gekoppeld aan internet, begin jaren 90 dus. Met de groei van het internet nam de populatie en het belang toe. Ook de manier van hacken nam toe en de redenen. Was het vroeger nog eenvoudig plezier om te kijken of iemand zijn webserver met persoonlijke pagina goed had beveiligd is het tegenwoordig van veel serieuzere aard.
Het internet zit vol met mensen die zeggen hacker te zijn maar het niet zijn, mensen die DDoS programma’s gebruiken of wormen ‘schrijven’ middels programma’s die simpel point-en-klik werk zijn. De hackersethiek dat informatie vrij en open hoort te zijn leeft nog maar veel vaker wordt er gehackt voor politieke of economische doelen.

Ook het leven van hackers is lang niet de subcultuur wat men vroeger schilderde. Sommige hackers zitten gewoon op kantoor hun ‘werk’ te doen wat toevallig uit hacken bestaat. Ze hebben een goedkoop pak aan met een stropdas en om vijf uur staan ze op, stappen ze in hun Prius en gaan ze naar huis naar moeder de vrouw om met haar voor de bank te hangen, kijkend naar GTST. Dat is niet fout overigens. Erger zijn de Chinezen, Roemenen en ja, ook Nederlanders die met simpele trucs, exploits en hacks gegevens en geld afhandig maken van gewone mensen om; tja waarom eigenlijk?
Is de werksituatie van de mensen zo slecht dat ze naar dergelijke methodes grijpen? Is er zo veel geld mee te verdienen zo gemakkelijk dat normaal werken niet er tegen op kan?

Al dit gedrag en onverantwoord omgaan met hacken is enorm slecht voor het internet maar ironisch genoeg een goede spiegel voor de samenleving van de mensheid. Een samenleving die eigenlijk bestaat uit mensen die in het werkelijke leven niets anders doen dan hacken en glitchen. Toen ik jaren geleden na dacht over de menselijke samenleving kwam ik tot de conclusie dat dit ook de kern was van onze menselijke samenleving. We volgen een systeem omdat dit de meest eenvoudige manier is om goed door het leven te komen maar misbruiken het systeem op het moment dat we denken dit ongestraft te kunnen doen of als de risico’s de moeite waard zijn.

In dat licht was het wellicht naÔef om ooit te kunnen hebben gedacht dat het internet tot meer zou uitgroeien dan de menselijke samenleving. Gelukkig zullen er altijd hackers zijn die wat zich zullen richten op de basisprincipes van het hackers manifesto. Ongelukkigerwijs zullen deze altijd in de minderheid zijn. We hakken zelf onze bomen om want deze weg kan alleen maar leiden naar een zeer streng gereguleerd internet waarbij ieder land zijn eigen ‘virtuele’ grenzen en blokkades gaat opwerken. Zoals gebruikelijk zal vooral jan-met-de-pet hier last van hebben. De echte hackers, waaronder ook de grootste maatschappelijke parasieten zullen nauwelijks gehinderd door de mazen van het net glippen.

Volgende: 2028 07-'13 2028
Volgende: De veranderende markt gezien door een gebruikersperspectief 04-'13 De veranderende markt gezien door een gebruikersperspectief

Reacties


Door Tweakers user X-DraGoN, maandag 15 april 2013 13:37

Hopelijk gaan we daar niet naar toe, maar er bestaat wel kans dat het zo gaat uitdraaien.

Door Tweakers user i-chat, maandag 15 april 2013 14:59

X-DraGoN schreef op maandag 15 april 2013 @ 13:37:
Hopelijk gaan we daar niet naar toe, maar er bestaat wel kans dat het zo gaat uitdraaien.
ik schat die kans zelfs hoger in dan 100% alleen maar om aan te geven dat het sneller zal gaan dan waar een 'fatsoenlijk' mens van kan dromen (nachtmerrieŽn)...

Door Tweakers user Sgreehder, maandag 15 april 2013 15:25

Hollywood snapt het in elk geval beter dan jij. Verwar de cracker dus niet met de hacker. Het is verontrustend om te zien hoe jij computercriminelen onder dezelfde term schaart als personen als Linus Torvalds and Steve Wozniak.

En, zoals altijd, mocht de stroom van informatie te ernstig gehinderd worden, zal de opvolger van het internet (zoals we dat nu kennen) zich aandienen.

Door Tweakers user Auredium, maandag 15 april 2013 15:33

Het principe hacker en cracker zijn niet op hetzelfde moment gemaakt. Er is pas later een verschil gekomen tussen hacker en cracker om een verschil te kenmerken tussen goed en slecht. In werkelijkheid is dit goed en slecht helemaal niet zo zwart/wit als jij het doet blijken.

Misschien moet je: Hackers, hero's of the Computer revolution lezen een boek wat gaat over de eerste hackers van de jaren zeventig. slechte hackers zijn ook hackers. Je mag ze dan wel crackers noemen maar dan oordeel je op principes. Criminelen zijn ook mensen en crackers zijn ook hackers.

Ik denk niet dat je te idealistisch moet denken, vooral niet als er mensen bij zijn betrokken. De hackers van de jaren 70 braken in bij het MIT voor hun plezier en waren bereid daarvoor spullen te stelen of 'lenen' bij handenarbeid en deden dit meestal 's nachts. Hun werk droeg uiteindelijk bij maar als je het goed bekijkt zie je dat ze wel deden inbreken en dat alleen het resultaat het rechtvaardigde en alleen in de ogen van diegene die het als nuttig zagen. De handenarbeileraar zal het minder hebben gewaardeerd.

Door Tweakers user Biersteker, dinsdag 16 april 2013 02:33

De hackersethiek dat informatie vrij en open hoort te zijn leeft nog maar veel vaker wordt er gehackt voor politieke of economische doelen.
Al dit gedrag en onverantwoord omgaan met hacken is enorm slecht voor het internet maar ironisch genoeg een goede spiegel voor de samenleving van de mensheid
We hakken zelf onze bomen om want deze weg kan alleen maar leiden naar een zeer streng gereguleerd internet waarbij ieder land zijn eigen ‘virtuele’ grenzen en blokkades gaat opwerken.
Gelukkig zullen er altijd hackers zijn die wat zich zullen richten op de basisprincipes van het hackers manifesto.
Quoted for Truth
Goed geschreven stuk, legt de vinger precies op de goede plek. Dat men tegenwoordig, met wat point&click werk, "hacker" denkt te zijn, bezoedelt de term "hacker" en creŽert daardoor juist precies de digitale maatschappij die het verdient die haaks op de hackers ethiek staat.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 april 2013 02:34]


Reageren is niet meer mogelijk