De veranderende markt gezien door een gebruikersperspectief

Door Auredium op donderdag 11 april 2013 11:00 - Reacties (2)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 2.049

We komen er allemaal mee in aanraking, de veranderende markt wat betreft informatiesystemen. Al enige tijd lang is de markt aan het veranderen; Waar men vroeger iedere drie jaar een nieuw computersysteem kocht doet men tegenwoordig dat lang niet meer zo vanzelfsprekend. Maar wat veroorzaakt nu dit precies en was dit zien aan te komen? Wat is de toekomst van ICT?
Voor veel mensen hier op Tweakers zal een hoop van deze vragen al op zijn minst ten dele zijn beantwoord. Voor echter een volledigheid wil ik mijn mening en inzicht hierop delen.

Wie weet er niet de komst van Windows 95 nog? Voor veel oud gedienden van de ICT sector was Windows 95 een grote verandering. De interface werd aangepast en een hoop taken werden veel grafischer ingesteld. Het oude MS-DOS werd op de achtergrond gezet en de nieuwe gui van Windows 95 kwam op de voorgrond. Dit had nogal wat voeten in de aarde. Plotseling werden gewone gebruikers die wilde overstappen van MS-DOS en Windows 3.1(1) geconfronteerd met de beperkingen van hun computersysteem. Ze moesten vaak hun 386 computers vervangen door 486 computersystemen of zelfs Pentium systemen. Mensen werden geconfronteerd met harde schijfgrote en geheugencapaciteit. Voor velen betekende dit simpelweg een nieuw computersyteem kopen. Hiermee was onbewust een trend gezet.

Deze trend in het aanschaffen van nieuwe computers hing samen met een paar factoren:
- Nieuwe versies van Microsoft Windows eisten zwaardere systemen.
- De komst van nieuwe hardware werd pas goed geÔntegreerd in de Windows versies wat erop volgde

Het eerste argument laat zich terug voeren naar hoe Microsoft Windows deed aanpassen. De grafische schil werd zwaarder en op de achtergrond werden standaard steeds meer processen uitgevoerd. Het gevolg was dat een ‘oud’ systeem mogelijk wel de nieuwe Windows kon draaien maar zodra de applicaties werden geÔnstalleerd welke de gebruiker standaard gebruikte was sneller het plafond van het oude systeem bereikt. Een nieuw systeem was dus aan te raden.

Dit werd verder verergerd omdat veel software fabrikanten met een nieuwe Windows versie ook een nieuwe versie van hun software uit brachten en de ondersteuning van de oude versie vaak niet verlengde naar het nieuwe Microsoft Windows systeem. De nieuwe softwareversie van het programma was vaak ook weer uitgebreider en nam dus op zichzelf ook weer meer systeembronnen in beslag.

De tweede reden was de komst en het vertrek van hardware. Zo kwam USB uit maar had Windows 95 nooit echt goede support hiervoor. Windows 95 kreeg wel later uitbreiding ervoor maar het bleef matig functioneren en slechts ten dele. Ook het veranderen van geheugen zorgde voor de nodige perikelen. Nieuwe versies van Windows eiste wellicht meer geheugen dan de oude hardwarestandaard aan kon. Tevens gingen oude standaarden zoals ISA er uit en werden ze vervangen door PCI en PCI Express bijvoorbeeld.

Veel mensen deden los upgraden wanneer het kon maar moesten uiteindelijk toch nieuwe systemen aanschaffen. Toen veranderde de markt echter op verschillende manieren. De eerste tekenen kwamen niet van de besturingsystemen maar van de manier waarop mensen computers gebruikte. Veel mensen deden eigenlijk niet veel meer dan e-mailen, internet, muziek luisteren en een filmpje kijken. Op het moment dat het nieuwe millennium aan brak was eigenlijk een punt bereikt waarop zelfs de wat goedkopere computers en laptops dit standaard wel aan konden. De komst van Full HD en grotere beeldschermen rekte dit enigszins op naar boven maar de lat lag er wel. Mensen konden de taken welke ze graag en veel deden eigenlijk wel uitvoeren op de systemen die ze hadden. Niet veel alter, rond 2005 zagen we ‘game systemen’ opduiken. Deze term kwam niet voor niets; Zware computersystemen werden steeds vaker gekoppeld aan mensen die wat de nieuwste computerspellen wilde spelen en steeds minder vaak gekoppeld aan de ‘gewone’ gebruiker. De gewone gebruiker had geen zware videokaarten en high end processors nodig. Toch zakte de verkoop van computersystemen nog niet in en hiervoor waren opnieuw twee oorzaken voor te noemen:

- De nieuwe Windows versies hadden nog steeds zwaardere systemen nodig en waren nog steeds aantrekkelijk genoeg om naar te upgraden.
- Veel standaardtaken vereisten nog steeds een computersysteem.

Windows XP was sterk, zeer sterk zelfs. Het was een dusdanig sterk besturingsysteem dat Windows Vista met zijn iets wat te strak getrokken beveiliging het vaak moest afleggen. Maar Windows XP verouderde; support werd minder en software bouwde op software. Er waren problemen met SATA technologie die wat nog wat problemen opleverde en met de komst van Windows 7 was er een goede reden om te upgraden.

Tevens was 2005 nog steeds een tijdperk waarin de smartphone en het tablet niet echt bestonden als goed alternatief. Mensen hadden nog steeds een desktop of laptop nodig voor internet te bekijken. Toch waren ook hier weer tekens aan de lucht dat de markt veranderde; de smartphone kwam op en werd steeds sterker in het leveren van internettoegang, het browsen van webpagina’s en het bekijken van filmpjes.
Dat men bij de computerfabrikanten weldegelijk voelde dat er wat aan het veranderen was blijkt uit de komst van de nettop. Een laptop maar dan mini en met beperkt vermogen. De markt had door dat men vooral mobiel en snel de informatie aan de vingertoppen wilde hebben. De nettop stierf echter een snelle dood; Het tablet kwam begon in sneltreinvaart zich te ontwikkelen en met iOS en Android als gemeengoed op de mobiele platformen was er genoeg stabiliteit inde software om de mobiele platformen ‘leefbaar’ te maken voor veel van de standaardtaken welke een gebruiker tot zich nam. De laatste nagel diende zich aan met de komst van Windows 8, een goed besturingsysteem met een slechte naam wat geen hogere systeemeisen had dan Windows 7.
Dat brengt ons bij de huidige situatie. De computermarkt bestaat nog maar is gestagneerd. Men heeft geen nieuwe computer nodig en koopt deze niet, zeker niet in een tijd van crisis.

De low-end taken zijn opgenomen door tablet en smartphone. Als we kijken naar de toekomst zijn betekend dit niet dat de reguliere computermarkt dood is. De hardware in computers slijt en dus zullen ook deze dienen te worden vervangen, zij het pas om de vijf tot acht jaar in plaats van iedere drie jaar. Ook Windows 9 komt er aan en we weten niet wat dat voor impact gaat hebben. Nieuwe revoluties in hardware kunnen leiden tot nieuwe aankoop van systemen en de crisis duurt niet eeuwig. De grootste impact op korte termijn echter is de komst van de nieuwe XBoX en Playstation. De gewone gebruiker zal dit niet direct zien als reden voor vernieuwing, gamers wel. Deze nieuwe consoles zullen nieuwe spellen teweeg brengen met zwaardere systeemeisen welke ook zwaardere computersystemen zullen nodig hebben om als PC versie te kunnen werken. Dit kan uiteindelijk leiden tot nieuwe hardware revoluties die vervolgens nieuwe Windows versies nodig hebben om goed te kunnen werken.

Toch is dat niet de heilige graal. Veel bedrijven hebben geen game computers nodig, die zijn tevreden met de huidige computersystemen en zitten waarschijnlijker te wachten op een revolutie in iOS, Android of Windows voor de mobiele platforms. We kunnen dan ook verwachten dat de werkende sector wellicht eerder tablets en smartphones met goede docking features gaat toejuichen en cloud solutions gaat zoeken dan gaat investeren in een nieuwe desktop. Sterker nog; ik weet wel zeker dat het al in volle gang is.

Overigens kan ik als zijnoot zeggen dat ik als Ubuntu gebruiker nooit echt zware spellen draaide en eigenlijk deze stagnatie al jaren geleden voelde.

Volgende: Maandag gehackt dag 04-'13 Maandag gehackt dag
Volgende: De opkomst van open source in de mobiele markt 03-'13 De opkomst van open source in de mobiele markt

Reacties


Door Tweakers user sypie, donderdag 11 april 2013 11:25

Een poosje geleden heb ik op een Raspberry Pi een installatie van Raspbian geprobeerd. Op zich werkte dit prima. Voor eenvoudige zaken die bijvoorbeeld webbased zijn, wat ook steeds meer administratiesystemen worden, is dit geen enkel probleem. Enkel de netwerkverbinding en de snelheid van de server zijn van toepassing. Natuurlijk is het wel fijn dat de browser op dat moment de boel ook snel kan renderen, maar dat is bijzaak.

Voor bedrijven die veel online doen zijn absoluut geen zware PC's nodig. Dit scheelt in de aanschafkosten maar ook in de verbruikskosten, waar bedrijven zich kennelijk niet zo heel druk om maken.

Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 11 april 2013 13:04

Een heerlijke samenvatting van de gebeurtenissen oplopend tot de stagnatie van de pc-markt. Bedankt!

Reageren is niet meer mogelijk