De opkomst van open source in de mobiele markt

Door Auredium op dinsdag 5 maart 2013 11:00 - Reacties (6)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 2.393

Wij tweakers wisten het al lang, er zijn alternatieven voor het besturingsysteem van Microsoft. We kenden het merk Apple al lang voordat het door brak met de iPod en we waren al ruim op tijd op de hoogte van het bestaan van Linux.

Toch voerde Windows erg lang nog het voor touw en ook nu voert het nog het voortouw. Met de komst van Windows 95 kreeg Microsoft de computermarkt in zijn greep en dat is toch alweer een 18 jaar geleden. Maar deze boom is langzaam aan het afbrokkelen. Was Windows 7 nog een perfect besturingsysteem, zo lijkt de adaptatie van Windows 8 op zich wachten. De meningen waarom zijn verdeeld; sommige zeggen dat het een slecht besturingsysteem is, andere zeggen dat het een goed besturingssysteem is met een slechte naam. Wat ook de achterliggende reden is; Windows 8 doet het zo slecht dat zelfs het achter gebleven kindje Windows Vista het beter deed in adaptatie.

Daar naast is er een verschuiving gaande. Veel meer mensen ruilen hun desktop en laptop in voor een Smartphone of tablet. Deze trend lijkt vreemd in die zin dat een desktop of laptop zich veel meer lijkt te eigenen voor gebruik zoals tekstverwerking, maar juist daar schort het ook aan. Het blijkt dat het gros van de gebruikers veelal de computer als vermaak gebruik, voor internet, video bekijken of muziek te luisteren. Spellen met hogere systeemeisen of kantoorwerk zijn daarbij ondergeschikt. Hierdoor neemt de reguliere computermarkt af en de adaptatie van Windows 8 die grotendeels afhankelijk is van oem verkopen neemt ook af als gevolg.

Gelijktijdig is de markt voor smartphones en tablets grotendeels in handen van twee grootmachten; Apple en Google welke respectievelijk hun besturingsystemen iOS en Android handhaven op de mobiele platformen. De adaptatie van Windows 8 is daarin erg langzaam gegaan met initieel alleen high end tablets met x86 systemen die in een crisistijd niet aan sloegen bij mensen die eigenlijk met een goedkoper tablet al uit de voeten konden. Microsoft zet nu langzaam in op de lagere markt maar met een besturingsysteem wat niet populair is bij de massa wordt het een langzaam gevecht bergopwaarts voor de software gigant.

In dat licht is het niet vreemd dat er verschillende fabrikanten staan te springen met alternatieven. Tizen, Firefox, Ubuntu Touch en Sailfish staan in de lijn. De situatie lijkt erg op de tweede browseroorlog waarin de hegemonie van Internet Explorer 6 werd doorbroken door o.a. Firefox, Opera, Safari en Chrome.

Ik wil het specifiek hebben over de komst van open source naar de mobiele markt. Android was al gebaseerd op Linux bronnen maar de restricties van Google maken het toch niet geheel open. Met de recente aankondiging van Canonical voorman Mark Shuttleworth over Ubuntu Touch is plotseling een duidelijk brug geslagen. Er was buiten Android geen directe link tussen Linux en mobiele platforms zoals de smartphone of het tablet. Nu plotseling is die overlapping er wel. Canonical wilt niets minder dan een enkel groot Ubuntu dat zich verspreid over alle platformen, een ambitieus plan waarvoor ze een nieuwe display interface gaan gebruiken.

Bij de presentatie van Ubuntu Touch werd duidelijk dat de oude X display server niet genoeg was om het truckje wat werd getoond door te voeren. Lange tijd ging het vermoeden dat Wayland wellicht de opvolger zou worden, maar nu blijkt uit recent nieuws dat Canonical een eigen display server ontwikkeld met de naam Mir.

Nu is het natuurlijk voor open source fanaten al fantastisch dat deze stap wordt gemaakt maar het betekend veel meer dan alleen maar Ubuntu. Mir wordt gemaakt volgens de principes van open source en is beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken. Ook Wayland zal uiteindelijk Multi-platform gaan naar verwachting en hiermee zijn er gelijktijdig twee display servers beschikbaar voor Linux distributies om zichzelf uit te breiden naar mobiele platforms. We kunnen forks verwachten van deze twee display servers en wellicht nog nieuwe waardoor de brug voor Linux tussen desktop en mobiele platformen niet alleen is gemaakt maar direct verstevigd.

Hiermee is een nieuwe kans aangebroken voor open source en voor Linux om zich te bewijzen. Voor de fanaat zal het buiten kijf staan; open source was altijd al een goed idee. Voor veel andere mensen die momenteel Android gebruiken, of wellicht zelfs iOS is het een goede gelegenheid om dit nieuwe mobiele platform eens te proberen.

Of de komst van Linux in de vorm van Ubuntu Touch daadwerkelijk succes zal hebben is lang niet zeker. Implementatie van Canonical, beschikbaarheid van apps, de wil van fabrikanten en providers als ook de zin van gebruikers in het algemeen zijn belangrijke factoren. Alleen de tijd zal het zeggen of Ubuntu Touch en Linux in het algemeen het gaat halen.

Volgende: De veranderende markt gezien door een gebruikersperspectief 04-'13 De veranderende markt gezien door een gebruikersperspectief
Volgende: Vergadering 05-'12 Vergadering

Reacties


Door Tweakers user Caelorum, dinsdag 5 maart 2013 11:39

[...]Met de recente aankondiging van Canonicle’s voorman Mark Shuttleworth over Ubuntu Touch is plotseling een duidelijk brug geslagen. Er was buiten Android geen directe link tussen Linux en mobiele platforms zoals de smartphone of het tablet. Nu plotseling is die overlapping er wel.[...]
Hoe zit het dan met maemo? Een paar components daarvan zijn niet open-source maar het overgrote deel wel. Het is dan ook gebasseerd op debian. De brug en link waren er IMO al, wat ubuntu wellicht wel heeft gedaan is van dat kleine stenen plattelandsbruggetje een grote snelwegbrug van te maken, maar ook dat moeten we zoals je in de laatste zin aanhaalt nog maar zien :)

Door Tweakers user kmsch, dinsdag 5 maart 2013 11:44

Er is nog veel meer gaande; Bucky Roberts (die sommige van jullie waarschijnlijk kennen van zijn excellente programmeer- bier- en survivaltutorials op youtube) is met een klein team bezig met een open-source alternatief voor Facebook :) Wellicht ambitieus, maar één ijzersterk punt hebben ze in ieder geval binnen: een ingebouwd Software Development Platform. http://www.indiegogo.com/projects/340674/

Leuk artikel trouwens, Auredium. Linux heeft zich al lang bewezen als server-os, nu inderdaad nog de rest :P

Door Tweakers user H!GHGuY, dinsdag 5 maart 2013 12:57

Lees aub even je eigenblogpost na...
We zijn in het jaar 2013, dan kan Windows 95 onmogelijk 13 jaar geleden zijn. Zo staan er nog wel enkele in.

On-topic: wat Canonical doet met Ubuntu is een medaille met keerzijde. Enerzijds maken ze telkens een linux-based product dat werkt, anderzijds slaan ze geregeld een compleet ander pad in dan de community.
De community ontwikkelt Wayland, Canonical deed even mee, en plots veranderen ze van gedachten en ontwikkelen ze zelf iets. En dan moeten de toolkits (Qt, GTK, ...) mee of ze dreigen zichzelf in de vergetelheid te storten.

Anderzijds is dit wel een trend in Linux-land. Kijk naar Google met Android.
Het lijkt wel alsof de manier om Linux successvol te maken eruit bestaat om het er net niet te doen uitzien als Linux of je helemaal niks van de Linux community aan te trekken.

Door Tweakers user Eloy, dinsdag 5 maart 2013 15:18

@koeny3 Diaspora lijkt mij veel mooier, ook open source en tegelijk ook ge-de-centraliseerd.

IK ben de eigenaar van MIJN data, dat houden we ook zo ;)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 5 maart 2013 17:20

koeny 3 schreef op dinsdag 05 maart 2013 @ 11:44:
Er is nog veel meer gaande; Bucky Roberts (die sommige van jullie waarschijnlijk kennen van zijn excellente programmeer- bier- en survivaltutorials op youtube) is met een klein team bezig met een open-source alternatief voor Facebook :) Wellicht ambitieus, maar één ijzersterk punt hebben ze in ieder geval binnen: een ingebouwd Software Development Platform. http://www.indiegogo.com/projects/340674/

Leuk artikel trouwens, Auredium. Linux heeft zich al lang bewezen als server-os, nu inderdaad nog de rest :P
dus het wiel weer op nieuw uitvinden in plaats van diaspora te verbeteren en te vergroten gaat deze bucky... (doet me denken aan zo stom al se hond van merried with children) het wiel zelf proberen uit te vinden... als hj open open echt zo'n warm hart toe draagt in plaats van te willen verdienen ...

Door Tweakers user Gropah, dinsdag 5 maart 2013 20:19

Canonical* niet Canonicle

Reageren is niet meer mogelijk