Van pioniersgevoel tot gadgethype

Door Auredium op woensdag 14 maart 2012 09:00 - Reacties (3)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 3.448

Banner


Iets nieuws ontdekken is altijd een hele ervaring. Ik herinner mij nog hoe ik voor het eerst in aanraking kwam met computersystemen. Mijn eerste ervaring als kind met bijvoorbeeld de Amiga , Prince of Persia of Windows 3.1 zijn zelfs nu nog ervaringen die ik als speciaal ervaar. Natuurlijk zijn nostalgische gevoelens altijd erg sterk. De eerste vakanties als kind, je eerste keer een pretpark bezoek of de eerste keer dat je verliefd bent. Maar soms is een gevoel zo sterk dat zelfs al heb je het niet mee gemaakt je het toch nog kan voelen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste ruimtereizen waarbij je ontzag hebt voor de mensen die erbij zijn betrokken geweest, mensen zoals Neil Armstrong, Juri Gagarin, Wernher von Braun en Sergei Korolev.

Datzelfde gevoel heb ik als ik terug kijk naar de ontwikkeling van de eerste thuiscomputers. Een heel goed boek hiervoor, wat ik echt aan raad voor iedereen die meer wilt weten van de computerrevolutie van de jaren 60 en 70 is ‘Hackers’ van Steven Levy. Dit boek geeft aan met wat voor problemen MIT studenten en gewone computer enthousiastelingen voor hun kiezen kregen tijdens die jaren. Denk aan timesharing problemen en enorme IBM computers of de PDP machines waar veel van de huidige gemakken gewoonweg nog niet waren uitgevonden. Je kunt erin lezen hoe de studenten van destijds meermaals de regels overtraden om zo toch nog wat extra computertijd te winnen.

Tegenwoordig nemen wij veel voor gegeven. We hebben allemaal computers met platte schermen en grafische kaarten die met gemak films in HD kwaliteit kunnen afspelen zelfs als het een kantoor systeem is. De meeste mensen van ons zijn helemaal niet meer in staat om te kunnen werken met computers die net genoeg grafische kracht hebben om een simpele tekenset weer te geven op een monochroom scherm. De meeste mensen die normaal werken met computersystemen zullen ook niet met dergelijke systemen willen werken. Maar toch, ergens diep in mij is een stemmetje dat maar al te graag op dergelijke beperkte systemen werkt, dat ze wil pushen naar de limit van wat ze maximaal kunnen halen.

Tegenwoordig kunnen wij dat nog steeds, de limit pushen van onze technologie. Niet alleen bij computers natuurlijk. Hier op Tweakers zie je het aan de mensen die computersystemen overklokken bijvoorbeeld. Of het meeste uit hun besturingssystemen proberen te halen. Het is natuurlijk wel wat lastiger soms om de limit te halen met de huidige technologie maar is dat niet de uitdaging?

Natuurlijk zijn er mensen die nog veel eerder bij computerontwikkeling zijn betrokken maar als het aan komt op identificeren dan zie ik de generatie van de jaren 60 en 70 als de grootvaders van nu. De heuvels die moesten worden overwonnen in die tijd zijn wellicht door de wildgroei van gadgets en high tech niet meer zo duidelijk. De georganiseerde bedrijfswereld die de computerindustrie in zijn greep houdt vertroebeld misschien soms ons blik op de bergen die we soms moeten en willen beklimmen maar we hoeven slechts herinnert te worden aan waar wij vanaf komen om te zien waar wij naartoe willen.

In die zin is het waardevol, zeker in een tijd waarin technologie zich bijna sneller ontwikkeld dan de menselijke geest om nieuwe ideeŽn te ontwikkelen. Het denken buiten de doos en de limieten op te zoeken van onze huidige technologie. Voor wie echt wil innoveren, die echt zijn systemen wil verbeteren is het zaak om zo ver te gaan dat hij de limiet van een stuk hardware weet te bereiken en dan om deze te overschrijden.

Dus houdt vooral voor jezelf bij wat jij zelf denkt wat beter kan aan de systemen waarmee je dagelijks werkt. Noteer actief problemen en frustraties die je tegen het lijf loopt. Durf dingen te testen die wat je normaal nooit zou doen. Wat vooral opvalt, ook bij ondergetekende is dat wij nog steeds te veel in hokjes denken. We sluiten zaken uit om arbitraire redenen vaak gebaseerd op vooroordelen of principiŽle zaken die wellicht helemaal niet relevant zijn.

Als misschien wat op valt in de huidige tijd is het wel de enorme keuze aan gadgets die we hebben. Het is gemakkelijk om een probleem op te lossen door een systeem te vervangen door een ander kant-en-klaar systeem. Persoonlijk is dat de makkelijke oplossing die soms wel uit komt omdat een probleem niet de moeite waard lijkt. De moeilijke oplossing lijkt door de gadgets en vele soorten hardware misschien op het wiel opnieuw uitvinden maar loont zich misschien wel in voldoening en het leren kennen van de hardware die je gebruikt.

Soms kan het heel eenvoudig zijn, gewoon voor de hobby. Zoals het aansluiten van een SNES controller op de parallelle poort van je computer of een oude Commodore 64 via een zelfgemaakt printje op je LAN aan te sluiten. Het lijkt geen innovatie maar het helpt je buiten de doos te denken en je kader te verruimen. Stel jezelf constant een nieuw doel om de hardware waarmee je werkte te verbeteren. Soms is dat makkelijk omdat je al tegen problemen met je dagelijkse hardware tegen het lijf loopt. Soms is het lastiger omdat je al je hardware zo goed mogelijk hebt uitgerust en geconfigureerd, maar ga dan voor die hogere framerate of die lagere CPU temperatuur. Daag jezelf uit.

Het is gemakkelijk om genoegen te nemen met wat wij nu al hebben aan kant-en-klaar apparatuur en gadgets maar soms moet je gewoon de boom in klimmen om de bergen te kunnen zien.

Nuttige links:

Space Race

Hackers Heroes of the Computer Revolution (ISBN 10. 0141000511 en ISBN 13. 9780141000510)

PDP 6 computer van de jaren 60

Kleine typdislectie aangepast

Volgende: Grijze zones, robots en andere dagelijkse bezigheden. 03-'12 Grijze zones, robots en andere dagelijkse bezigheden.
Volgende: Proper Planning Prevents Poor Performance 03-'12 Proper Planning Prevents Poor Performance

Reacties


Door Tweakers user servies, woensdag 14 maart 2012 11:17

Ik denk dat DPD PDP moet zijn...
Eigenlijk weet ik het wel zeker...

Door Tweakers user Auredium, woensdag 14 maart 2012 11:28

servies schreef op woensdag 14 maart 2012 @ 11:17:
Ik denk dat DPD PDP moet zijn...
Eigenlijk weet ik het wel zeker...
Was idd een kleine typvout van mijzelf. ;)
Ter volledigheid heb ik het artikel aangepast en een link toegevoegd met informatie over de machine in kwestie die ik bedoelde om de fout te corrigeren.

http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-6

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 maart 2012 12:17]


Door Tweakers user letatcest, woensdag 14 maart 2012 19:35

Ik vond je eerste alinea erg aansprekend, vooral omdat ik nog steeds met weemoed terug kan denken aan de eerste stappen die ik zette met het aanzwengelen van King's Quest IV (waar ik nu ook nog steeds tegen de doos van aankijk ;) )

Over nostalgie gesproken en 'out of the box' denken, moet ik toch even mijn eigen post van enkele dagen terug promoten natuurlijk:

Hedendaagse wetenschap in het kort: IBM 604 uit 1948

Reageren is niet meer mogelijk