De menselijke zwerm

Door Auredium op dinsdag 15 april 2014 14:30 - Reacties (4)
Categorie: De digitale Samenleving, Views: 5.800

Welkom bij deze enigszins filosofisch getinte blog. Als wij kijken naar het technologische nieuws van de laatste paar jaren is dit zeker niet uit te lucht gegrepen. Technologische gadgets zoals de smartphone en het tablet zijn alweer oud nieuws en sinds lange tijd ingeburgerd. Overal schiet het draadloze internet uit de grond en nergens meer zo dan in Nederland. Als ik met mijn telefoon rondzwaai op een willekeurige plek is de kans vrij groot dat ik draadloos internet kan hebben legaal, gratis en zonder 3G of 4G verbinding te hoeven te maken.

De huidige grens is inmiddels alweer een stuk verschoven. 3D-printers hebben inmiddels alweer de eerste schedelprothese opgeleverd. Het WK zal worden afgetrapt door iemand die (deels) verlamt is door middel van nieuwe technieken. Google Glass en andere gadgets brengen augmented reality erg dicht naar ons toe. Veel technologieën van het sci-fi genre worden momenteel ontwikkeld of liggen om de hoek. Eten wordt inmiddels in sommige zaken al geprint.

We staan dus voor een nieuw tijdperk. Het is zeer waarschijnlijk dat binnen de komende twintig a dertig jaar de eerste technologische gadget uit gaat komen die commercieel succesvol is en als implantaat kan worden gerekend. Bewust en onbewust bewegen wij ons als samenleving naar een nieuw tijdperk waarbij de mensheid niet louter meer bestaat uit vlees en bloed. Visies zoals de Borg van het bekende Star Trek zijn nu nog ver weg maar ze roepen wel vragen op. Vragen waarmee veel mensen in het verleden al hebben geworsteld. Want wat is een mens en wat hoe wordt de samenleving? Bekende werken van mensen zoals Isaac Asimov en een reeks andere grootheden hebben geworsteld met deze vragen. Toen was het nog toekomstmuziek maar nu staan wij aan de drempel van deze toekomst. Wij moeten niet verwachten dat deze drempel een plotseling iets is. Het is niet iets waarbij wij op een goede ochtend wakker worden en het er is. Het is een proces wat heel snel gaat maar toch geleidelijk een proces wat in is gezet na de tweede wereldoorlog en steeds meer momentum genereerd. We staan nu hier als mens en over dertig jaar zijn er bionische mensen niet uit medische of trans-humanistische motieven maar puur omdat technologie en commercie het mogelijk maakt. Dus niet de nu al bestaande bionische mensen die nu al de mens van morgen willen zijn of omdat ze geen keuze hebben omdat ze een arm verloren in een fabrieksongeluk of een been in de oorlog.

De vraag is wat dit doet naar de samenleving natuurlijk. Nu nog sturen wij whatsapps; wij pakken een smartphone of tablet vast en typen een bericht. Voor het bericht te lezen pakken wij diezelfde handheld en moeten in sommige gevallen nog wat swipen om het bericht te kunnen lezen. Maar in de nabije toekomst hebben wij wearables, google glass achtige apparaten, lenzen of implantaatogen die via interne implantaten met onze hersenen worden aangestuurd. Deze technologie is er nu al in de laboratoriums maar over dertig jaar is deze technologie er op straat als commerciële variant. Dan lopen er tienduizenden, honderdduizenden of misschien wel miljoenen mensen rond met het vermogen om berichten te dicteren met hun gedachten, deze te verzenden met wat simpele oogreflexen en vergelijkbare berichten te lezen. Sterker nog, voor deze eeuw af is kunnen wij vi high-speed draadloos internet wereldwijd praten met andere mensen zonder dat wij onze lippen bewegen puur op implantaatbasis. Hele conferenties worden gevoerd terwijl jij als Piet Piraat in je eigen keuken de groente zit uit te printen met je 3D replicator.

Dit betekend ook dat onze samenleving veel dichter tot elkaar groeit. Onherroepelijk zullen mensen gaan proberen om hun eigen gedachtes te clusteren. Sommigen zullen dit weigeren uit angst of uit privacy maar anderen zullen het juist wel willen. Sommige zullen gemotiveerd zijn uit het experimentele en andere zullen emotioneel gemotiveerd zijn door liefde bijvoorbeeld.

Denkend aan een dergelijke toekomst werp ik ons nu terug naar de kille realiteit. Wij hebben namelijk een probleem als samenleving, een opgave voor de toekomst; nu al of wellicht nu pas. Dat is ook wat wij momenteel zien. Verschillende digitale ‘supermachten’ vechten om ‘cyberspace’ maar veelal om de manier van omgaan met privacy. De wetten van de privacy zijn erg schetsachtig wat betreft cyberspace omdat ze zijn opgesteld voordat internet echt bestond. De uitdagingen zijn hierbij erg groot. Zo is inmiddels wel duidelijk dat geheime diensten niet zomaar ongebreideld te pas en te onpas spionage moet doorvoeren. Begrijp mij niet fout; Ik vind wel degelijk dat een geheime dienst toegang moet kunnen krijgen tot een systeem als er wat aan de hand is maar het moet geen sleepnet methode zijn. Als hun informanten in de wereld zeggen dat er een dreiging is vanuit een bepaalde hoek of als iemand online wijst op dreigingen geuit vanuit een bepaald gebruikersaccount op een bepaalde website dan moeten geheime diensten toegang kunnen krijgen tot die gegevens. Maar preventief alles opvangen is dan weer fout. Hetzelfde probleem is ook met commerciële diensten welke alles bijhouden zoals Google en Facebook. Ook de opvoeding van mensen laat te wensen achter. Ik vind dat ik zelf al veel te veel info over mijzelf online zet maar beperk het toch nog maar sommige mensen zetten echt alles online en behandelen Facebook bijvoorbeeld bijna als hun persoonlijke dagboek…maar dan dat het niet zo persoonlijk is.

Deze bovengenoemde problemen kan ik eeuwig over doorgaan, dat doe ik echter niet. Het is een hoofdpijn dossier wat behandeld moet worden en goed. De EU is er mee bezig, het gaat langzaam maar het gaat. Het is een belangrijk vraagpunt want in de zeer nabije toekomst zijn wij zelf geïntegreerd met het netwerk zonder er afstand van te kunnen doen. Wij, de mens, worden dan het internet. Het netwerk dat de menselijke samenleving heet zal letterlijk versmelten met het informatienetwerk. Het zullen niet twee netwerken zijn die wat losbandig verbonden zijn door interfaces zoals touchscreens maar het zal letterlijk aan elkaar hangen via onze eigen hersenen. In dat licht is het van het uiterste belang dat wij niet alleen de politiek laten bepalen hoe deze privacy regels voor deze nieuwe tijd uitzien maar ook als samenleving discussiëren actief en ook conflicterend. Want conflicten leggen problemen bloot en leiden tot betere, elegantere oplossingen.

Het is nodig want de nieuwe wereld komt er en is er. Wie tegenwoordig solliciteert op een baan zal in veel gevallen vreemd worden aangekeken als ze geen mobiele telefoon hebben of e-mail. In onze sector doet men zelfs een wenkbrauw optillen als er geen smartphone en tablet is plug de nodige online bezigheden zoals Linkedin profiel. In de toekomst over twintig a dertig jaar zal men in onze sector wellicht een voorkeur krijgen bij een baan als je met een neuro-synaptische interface je wearables kunt aansturen. Niet mogelijk, maar zeer waarschijnlijk.

Als wij dan met onze slimme auto’s in de toekomst over de verlichte snelwegen rijden is het wel zo fijn om te weten dat de privacy van onze hersenen goed is geregeld.

Volgende: Verhaal: 2108 Innerlijke Incursie #2 04-'14 Verhaal: 2108 Innerlijke Incursie #2
Volgende: Utopie enzo 02-'14 Utopie enzo

Reacties


Door Tweakers user 461943, dinsdag 15 april 2014 14:48

Ik vraag me af of die supertechnologische samenleving wel echt gaat worden. Waarom? Omdat grondstoffen en energievoorraden op raken en niemand er wat aan doet. Die gadgets zijn allemaal leuk en aardig, maar kosten veel energie en grondstoffen.

Door Tweakers user Pathogen, dinsdag 15 april 2014 15:59

Ik denk dat je schatting van 20 a 30 jaar nog erg conservatief is. Ik zie dit binnen 10 jaar wel gebeuren.

Door Tweakers user Dreeke fixed, dinsdag 15 april 2014 21:51

dbhuis schreef op dinsdag 15 april 2014 @ 14:48:
Ik vraag me af of die supertechnologische samenleving wel echt gaat worden. Waarom? Omdat grondstoffen en energievoorraden op raken en niemand er wat aan doet. Die gadgets zijn allemaal leuk en aardig, maar kosten veel energie en grondstoffen.
Plastic kunnen ze overal van maken (alge b.v.)
En energie is er van de zon/wind/bomen/koeien, enz.
Er moet alleen beter worden gerecycled, je oude electronica dus inleveren en niet bij het vuilnis!
Het kan wel, maar we zijn pas begonnen.

Door Tweakers user TweakingRens, woensdag 16 april 2014 11:13

Leuk stukje, Ik denk persoonlijk dat we ergens in de jaren 20-30 wel in de singularity terecht komen. Technologie groeit namelijk exponentieel, en het zal dus alleen maar sneller.gaan...
Offtopic: Je gebruik van letterlijk is erg storend. De samenleving zal niet letterlijk met het netwerk versmelten en het hangt ook niet letterlijk aan.onze hersenen ;)

Reageren is niet meer mogelijk